Μαθήματα μαγειρικής (4): Μοσχάρι Ανατομία και πως να μαγειρέψετε κάθε κομμάτι του.

Στην μαγειρική υπάρχουν λίγα μυστικά που αν τα ακολουθήσει κανείς θα ανακαλύψει έναν μαγικό δρόμο που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και δικές του συνταγές.

Ένα από αυτά τα μυστικά είναι να ξέρει να χρησιμοποιεί κατα το μαγείρεμα και το ανάλογο κομμάτι απην εκάστοτε ζωική ύλη. Είτε αυτό ειναι μοσχάρι είτε είναι χοιρινό είτε είναι κατσίκι.

Χρησιμοποιώντας κάθε φορά το σωστό κομμάτι θα έχει και την σωστή συμπεριφορά. Δηλαδή δεν θα στεγνώνει κατα το μαγείρεμα ούτε θα σας ταλαιπωρεί.

Ξεκινάμε λοιπόν με το μοσχάρι.

Για να μην έχετε και άγνοια που βρίσκετε το κάθε σημείο ιδού:

Ξεκινάμε με τον λαιμό ή ελιά: είναι ιδανικός για κιμά. Είναι αρκετά λιπαρός και θα δώσει πλούσια και αφράτη γεύση σε κεφτέδες, μπιφτέκι και ρολό κιμά. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κομμάτι και για βραστό και μαγειρευτά.

Το στήθος: Το στήθος το προτείνω για μαγειρευτά και βραστό.

Μπριζόλες και κόντρα: Η χρήση αυτών των κομματιών δείχνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα στην σχάρα, στο φούρνο και στο τηγάνι. Ξεχάστε τα μαγειρευτά με αυτά τα κομμάτια.

Μεταξύ λαιμού και μπριζόλες βρίσκεται το

Καπάκι σπάλας: ιδανικό για σούπες αλλά και κιμά για μαγείρεμα όχι σχάρα. Για παράδειγμα μπολονέζ.

Με την σπάλα, το σβέρκο και τις στηθοπλευρές: Θα φτιάξετε καταπληκτικό βραστό και σούπες κάνει όμως και για κιμά για μπιφτέκια σχάρας.

Με το κότσι: είναι ένα κρέας ιδιαίτερα μαλακό, το οποίο κατά κύριο λόγο γίνεται βραστό.

Πάμε τώρα στο διαμάντι το

Φιλέτο: Αρκετά ήπιο σε γεύση αλλά και πολύ τρυφερό, το προτείνω για σχάρα, φούρνο ή τηγάνι μην το χαραμίσετε σε κάτι άλλο και συνοδέψτε το με σάλτσες ιδιαίτερες.

στο σημειο της

Κοιλιάς ή λάπας: θα βρείτε τον καλύτερο κιμά και για σχάρα αλλά και για μαγείρεμα.

Με το κιλότο Τράνς και στογγυλο: Θα φτιάξεις πολύ ωραία μαγειρευτά αλλά θα σας δώσει και πολύ ωραίο κιμά για ψητά. Απο τα 3 αυτά κομμάτια προτιμώ κιλότο.

Ουρά / Νουά: στο σημείο της εικόνας που λέει μπούτι και αυτό όπως και το στρογγυλό ενδείκνυται για ψητά κατσαρόλας, όπως κοκκινιστό, λεμονάτο ή άλλες συνταγές. Δεν έχει λίπος, ενώ είναι από τα πιο στεγνά κομμάτια κρέατος.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s